Duurzame dijkversterking
Als trainee technisch management werkt Hanna aan verschillende projecten, waarbij ze veel variatie heeft in de werkzaamheden. “Bij IJsselwerken houd ik me op dit moment bezig met MKI-berekeningen”, zegt Hanna. “Dit is een methode die we gebruiken om tot een zo duurzaam mogelijk ontwerp te komen.” Een basisontwerp is hierbij het uitgangspunt. “We berekenen welke impact de toegepaste materialen van het basisontwerp hebben op het milieu. Als we dat weten, kunnen we vervolgens aanpassingen voorstellen om deze impact te verkleinen. Dit kan door het materiaal aan te passen, te kiezen voor meer gerecycled materiaal of door een aanpassing te maken in de hoe we het gaan doen.” Inmiddels is er aan de hand van deze methode al een verbeterslag doorgevoerd aan de duurzaamheid van het project. Nu zijn Hanna en haar collega’s bezig met de tweede verbeterslag. Uiteindelijk hoopt Hanna bij te kunnen dragen aan een zo duurzaam mogelijke dijkversterking.
Maatschappelijke impact
Hanna vindt het belangrijk om mee te werken aan projecten van maatschappelijk belang. Klimaatverandering, met veranderingen in de waterhuishouding en dijkversterkingen als gevolg, heeft zeker een grote impact op de maatschappij. Deze impact, in combinatie met het thema water, maakt dat het project IJsselwerken perfect bij Hanna past. “Van kinds af aan heb ik al een fascinatie voor water, omdat het zoveel gezichten heeft en ook noodzakelijk is voor ons om te overleven”, zegt Hanna. “Bij het waterschap delen veel mensen deze drijfveer, waardoor ik het een hele fijne werkomgeving vind”.
De IJssel: elke keer een ander gezicht
De IJssel ligt bij Hanna niet helemaal om de hoek. “Ik woon zelf in Utrecht, wat niet echt in de buurt van de IJssel ligt. Maar ik kom er wel elke dag met de trein langs als ik naar kantoor ga en daar geniet ik van. Soms zie ik de zon opkomen, soms staat het water heel hoog en soms kan ik meegenieten van recreatie langs de dijk. Elke keer is het een ander gezicht.”